keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Pienten lasten kanssa risteilyllä

Monet ovat ihmetelleet tai vähintäänkin kyselleet vinkkejä miten pienten lasten kanssa voi mennä risteilylle ja miten siitä saa mahdollisimman paljon iloa irti ja mahdollisimman vähän harmaita hiuksia. Me ollaan miehen kanssa käyty laivareissuilla (Tallinna tai Tukholma) pari-kolme kertaa vuodessa jo ennen lapsia, eikä perinne ole muuttunut juurikaan lasten syntymän jälkeen.

Tällä kertaa olimme Tukholman risteilyllä Silja Serenadella. Matkustamme mieluummin Silja Linella, koska se on tilavampi ja mielestämme lapsiperheille hyvin suunniteltu laiva. Meillä oli jo toisen kerran hyväksi havaittu Family-hytti, joka on tavallista neljän hengen hyttiä tilavampi. Hytissä on vuodesohva, kaksi yläpetiä ja kaksi alapetiä, kylpyhuone on saman kokoinen kuin tavallisissa hyteissä. Hyttiin mahtuu helposti rattaat sisälle, lapsilla on tilaa leikkiä ja vaipanvaihdot yms. hommat hoituu mukavammin, kun ei olla koko ajan toistemme iholla.  Sunnuntailähdöt on siitä kivoja, että risteilykännääjiä on harvemmassa ja laivalla on selkeästi enemmän lapsiperheitä ja rauhallisempaa matkustajaa.

Risteilyllä pyrimme menemään lasten ehdoilla, koska siten myös lapsille reissu tuntuu lomalta ja kaikilla on rennompi olla.  Siljalandissa, eli laivan leikkihuoneessa, vietämme noin tunnin illalla ja saman verran aamulla. Onni leikkii ja kulkee siljalandissa kuin vanha tekijä eikä häntä tarvitse enää koko ajan vahtia. Iinakin alkaa jo pienten puolella touhuta lelujen parissa, pallomeri on molempien hittijuttu.


Ruoka-ajat pyrimme pitämään reissussa samoina kuin kotonakin. Buffet ei ole hintansa väärti pienten lasten kanssa matkustaessa, koska ruokailuaika on melko nopeasti ohi (ainakaan meidän lapset ei jaksa keskittyä yhtään sen enempää, kunhan ovat saaneet vatsansa täyteen) eikä lasten kanssa matkustaessa viitsi lipitellä buffet-viinejäkään. Olemme nyt monena kertana syöneet iltaruuan Promenadilla sijaitsevassa el Mundo kahvilassa. Ekan kerran me ostettiin Onnille oma ruoka, mutta se osoittautui kalliiksi, koska Onni söi siitä ehkä kolmasosan, joten tälläkin kertaa Onnille kasattiin oma miniannos meidän ruuista. Iinalle oli kotoa tuotua purkkiruokaa ja ravintolan leipää. Iltapalaksi ostettiin el Mundosta ruisleipää ja muroja. Aamupalalla olemme aina menneet buffetiin ja siellä on kyllä kiva, kun meidän molemmat lapset syövät vielä ilmaiseksi. Onni söi ison annoksen puuroa, karjalanpiirakkaa ja muhvinsseja eli muffinseja. Iina sai puuroa, paprikaa ja kurkkua, karjalanpiirakkaa ja leipää.

Nukkumaanmenosta taas joustamme tunnin-pari väsymystasosta riippuen. Ekana iltana kävimme katsomassa klo 20.45 alkavan show'n, jonka jälkeen pikkuhiljaa menimme hytille ja nukkumaan. Iina nukahti rintareppuun jo aikaisemmin, mutta heräsi hytissä iltahommiin. Lopulta molemmat nukahtivat vasta klo 23 aikoihin, mikä oli liian myöhään ja sen kyllä huomasi seuraavana aamunakin! Toisena iltana jätimme iltashown välistä, mutta silti nukahtaminen venähti klo 22 asti. Normaalisti lapset nukahtavat kotona klo 20-21 välillä. Onni on aivan haltioissaan laivan muusikoista ja esiintyjistä, joten on kiva joustaa sen tunnin verran illalla, jotta poika pääsee fiilistelemään esityksiä ja saa virikkeitä omiin esityksiinsä. :) Edelliskerran risteilystä (kesällä 2014) Onni muistaa vieläkin akrobaatit! Nyt saksofonisti ja kitaristit olivat kova juttu.


Tukholmassa kävimme tällä kertaa shoppailemassa alennusmyynneissä. Paljon kauppoja jäi vielä käymättä, koska Onni alkoi olla väsynyt ja kiukkuinen, ja Isimies hermona ja kiukkuinen... Mutta onneksi jotain ehdin kotiuttamaankin! Olin valmistautunut shoppailuun tikkareilla ja rusinoilla, eli lahjontavälineillä, Onnin mahdollisia kiukkuja varten (yksi tikkari vain meni). Iina on toistaiseksi vielä melko mukavaa shoppailuseuraa, kunhan rattaat liikkuu tarpeeksi usein. Kahden lapsen kombo kulkee hyvin Tukholman kaduilla kevyiden Teutonia Timmy rattaiden ja Teutonia Pick-Up seisomalaudan avulla. Lisäksi meillä on Ergo-rintareppu, johon saa tarvittaessa kumman lapsista tahansa kyytiin. Jos Onni esimerkiksi väsähtää seisomiseen/kävelyyn, voimme ottaa Iinan rintareppuun ja Onnin rattaisiin tai jos Iina nukkuu rattaissa, voi Onnin myös ottaa rintareppuun selkäpuolelle kannettavaksi. Ergossa kun painoraja taisi olla 25kg ja meidän 3-vuotias painaa 17kg, joten hyvin vielä menee, jos itse vain jaksaa kantaa repparissa.

The Tiny Universen musta mekko irroitettavalla rusetilla, IHANA! Ja aivan uusi tuttavuus tuo ruotsalainen lastenvaatemerkki. Harmi, kun ei ollut aikaa perehtyä Åhlensilla paremmin merkin osastoon pienten kiukuttelijoiden takia, olisi ollut nimittäin kiva ostaa saman tien pari vaihtorusettia mekkoon. Lisäksi kaksi Mini Rodinin mekkobodya -30% alennuksella, näitä bodeja suunnittelinkin löytäväni. Onnille olisin ostanut Mini Rodinin sirkusheppapaidan, mutta se ei kelvannut hänelle. Säästyipähän rahat Onnin osalta. Eikä siinä, pojalla on kyllä vaatekaappi liiankin täynnä jo valmiiksi.

Polarn O. Pyretiltä kotiutui tällaisia. Onnille vain paketillinen sukkia, loput oli Iinalle. Jotenkin en osaa tällä hetkellä pukea Onnia enää moniinkaan Pop:n vaatteisiin, tai ainakaan ostaa uutta, jokin pop-ähky varmaan. Pienemmälle kuosit tuntuu vielä raikkailta päällä. Suomesta en ollutkaan ostanut mitään alesta ja tuntuikin, että Ruotsin puolella alet oli jo nyt hieman paremmat ja valikoimaa oli oikein hyvin jäljellä.

Lasten hieman kasvaessa olisi kiva käydä Tukholman museoissa (esim. astrid Lindgrenin Junibacken) ja huvipuistossa. Nyt ei tunnu niistä maksaminen tuovan meille saatika lapsille vielä kovin suuria elämyksiä. Kapteenin komentosillalla olisi kiva käydä ja olimmekin jo Onnia viemässä sinne, mutta siinä onkin ikärajana 6-vuotta. Myös laivan muut ohjatut ohjelmat ovat enemmän isommille, ehkä 5-vuotiaista ylöspäin. Mutta pelkässä leikkihuoneessa ja pallomeressä on kyllä elämystä tarpeeksi 3-vuotiaalle ja 9-kuiselle! Samoin lastendisko, eli Atlantis Palacen tyhjä tanssilattia alkuillasta ja hiljaisella kuuluva tanssimusiikki ja valoshow, on meidän musiikkia rakastaville lapsille risteilyn kohokohta.


Jos aiheesta tulee kysymyksiä tai kaipaa jotain käytännön vinkkejä risteilylle pienten lasten kanssa, kirjoita kommenttia niin vastaan mieluusti! Kaikkea kun en tajua/muista tähän kirjoitella. :)

Ja jospa saataisiin kommentointia hieman aktivoitua, laitan tähän yhden Silja Linen etusetelin tyrkylle. Jos siis saadaan enemmän kuin yksi kommentti, joudun ihan arpomaan sen. :D etuseteli on voimassa 12.2. asti ja sillä pääsee vapaavalintaisesti Päivä Tukholmassa -risteilylle Helsingistä 50e/hytti C-promenade luokassa (muihin hyttiluokkiin lisämaksusta), 23h risteily Turusta 12e/hytti, 22h risteily Tallinnaan 28e/hytti tai Päivä Tallinnassa risteily 16e/hlö kansipaikoin. (Perjantailähdöt eivät kuulu tarjoukseen)

Nyt siis kommentoimaan! Käyttekö paljon risteilyillä vai onko "lasten takia" jäänyt vähemmälle? Miksi risteilyt eivät inspiroi tai miksi ne taas on hyvä perheloman muoto? Tai sitten vain kysyt vinkkejä risteilymatkustukseen lasten kanssa. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Spam-viestien välttämiseksi kommentit tulevat näkyviin vasta, kun ne on ensin hyväksytty.