Kiireisen ja väsyneen äidin fakta: Aina ei ehdi tai yksinkertaisesti jaksa tehdä itse soseita vauvalle. Reissun päällä valmispurkit ovat myös käteviä säilyvyytensä kannalta.
Vauvanruoka kuuluu yhtiin niistä kuumista perunoista, joista kotiäidit (tai kuka tahansa, varsinkin Kukkahattutädit) väittelevät kiivaasti puolesta ja vastaan. Samoihin arkoihin aiheisiin kuuluvat imetys ja lasten päivähoito, toisesta jo uskalsinkin kertoa meidän tarinat ja jälkimmäisestä heitän itseni miinakentille taiteilemaan myöhemmin. Itse olen siis syvästi omaa mieltäni asioista ja annan toisilla rauhassa olla omat mielipiteensä kaikkiin näihin asioihin. On hyvä keskustella asioista, sillä usein itsekin saa uusia näkökulmia niihin ja mahdollisesti pystyy antamaan oman perheen tavoista myös uutta ajatusta muille. Herneenpalkoja en kuitenkaan suostu nenääni tunkemaan näistä asioista enkä tarkoituksellisesti tuputa muillekaan pakastehernepusseja nenääntyönnettäviksi. Meitä suhteellisen tasapainoisia perheitä, joissa pääpiirteittäin on lapsilla hyvä olla ja terveellinen kasvualusta, on huikean paljon maailmassa ja uskon, että myös yhtä monta hyvää tapaa löytyy myös kasvattaa niistä ihanista mussukoista kunniallisia kansalaisia. Joten antakaamme kaikilla olla omat tapansa ilman, että tuomitaan kuinka naapurin Sirkka-Liisa syötti yhden kaupan maissisosepurkin liikaa pienelle Kalle-Katariinalleen.
Ja sitten takaisin aiheeseen. Vauvanruoka. Soseet.
Meillä on aina kaapissa varalla muutama purkillinen Pilttiä sekä Iinalle että Onnille. Onnille ne on tosin enää jo ihan hätä-hätä-varana, jos äiti ja isi on olleet liian kiireisiä kolme päivää putkeen eikä olla saatu ruokaa tehtyä saatika ostettua niin löytyy Onnillekin aina jotain. Ja toisaalta Onni välillä tykkää ja toivoo oikein sitä Merimiespataa, koska äitin tekemä ruoka on joskus tosi pahaa (?! En myönnä.) Lisäksi kaapista löytyy myös muutama purkki hedelmäsoseita.
Pyrin kuitenkin tekemään suurimmaksi osaksi soseet Iinalle itse. Syyt: maistuu paremmilta ja oikeasti raaka-aineilta, joita soseeseen on käytetty. Makuyhdistelmiin on vain mieikuvitus rajana, kun valmissoseissa ne rajoittuu siihen vauvanruokahyllyn pituuteen. Tiedän tasan tarkkaan kuka lapseni on, koska olet mitä syöt. Ravintoaineet ja vitamiinit ovat vielä tallella tuoreissa omatekemissä soseissa, mites noi purkkiruuat ja niiden puolen vuoden säilyvyys..? Itse tehtynä myös säästää varsinkin pidemmällä tähtäimellä. Vaivakaan ei yleensä ole sen suurempi, kun tekee samaa ruokaa muullekin perheelle, ottaa vain vauvan annokset sivuun ennen mausteita ja kiellettyjä raaka-aineita.
Kaupan valmissoseita tulee kuitenkin annettua useampi kerta viikossa. Enkä häpeile sitä ollenkaan. Jos Iinan ruoka-aika osuu juuri samaan aikaan jonkin menon kanssa, saatan napata mukaan hedelmäsosepurkin ja syöttää sen matkalla kohteeseen X. Lapsi pysyy kylläisenä ja tyytyväisenä ja äiti ehtii paikalle ajoissa. Jos taas kotona tarjoillaan muulle perheelle kalapuikkoja tai nakkeja tai muuta herkutteluruokaa eikä jääkaapista/pakkasesta löydy yhtään valmista omatekeleistä sosetta, kaivan kaapista hyvillä mielin Bonapurkin. Jos kotona ei juuri nyt välipala-aikaan olekaan tuorehedelmiä, annan hedelmät purkista.
Meillä siis mennään aika käsikädessä sulassa sovussa vauvanruokien kanssa. No big deal. Kunhan suurimman osan lapset saa omatekemää monipuolista ruokaa, en näe ongelmana välillä hyödyntää apukeinoja, joilla voi pikkulapsiarkea välillä helpottaa. Uhmaikäisen raivottua kolmetuntia putkeen siitä, että hän ei halua pukea ulos, mutta kuitenkin haluaa ulos, ei välttämättä jaksa pystyttää sosetehdasta. Kaikki tämän kokeneet tietävät mistä puhun.
Tässä muutamia viimepäivien annoksia:
Onni itkee, koska haluaa purkkiruokaa eikä äitin tekemää mozzarellakanaa ja nuudelia.
Pyrin kuitenkin tekemään suurimmaksi osaksi soseet Iinalle itse. Syyt: maistuu paremmilta ja oikeasti raaka-aineilta, joita soseeseen on käytetty. Makuyhdistelmiin on vain mieikuvitus rajana, kun valmissoseissa ne rajoittuu siihen vauvanruokahyllyn pituuteen. Tiedän tasan tarkkaan kuka lapseni on, koska olet mitä syöt. Ravintoaineet ja vitamiinit ovat vielä tallella tuoreissa omatekemissä soseissa, mites noi purkkiruuat ja niiden puolen vuoden säilyvyys..? Itse tehtynä myös säästää varsinkin pidemmällä tähtäimellä. Vaivakaan ei yleensä ole sen suurempi, kun tekee samaa ruokaa muullekin perheelle, ottaa vain vauvan annokset sivuun ennen mausteita ja kiellettyjä raaka-aineita.
Kaupan valmissoseita tulee kuitenkin annettua useampi kerta viikossa. Enkä häpeile sitä ollenkaan. Jos Iinan ruoka-aika osuu juuri samaan aikaan jonkin menon kanssa, saatan napata mukaan hedelmäsosepurkin ja syöttää sen matkalla kohteeseen X. Lapsi pysyy kylläisenä ja tyytyväisenä ja äiti ehtii paikalle ajoissa. Jos taas kotona tarjoillaan muulle perheelle kalapuikkoja tai nakkeja tai muuta herkutteluruokaa eikä jääkaapista/pakkasesta löydy yhtään valmista omatekeleistä sosetta, kaivan kaapista hyvillä mielin Bonapurkin. Jos kotona ei juuri nyt välipala-aikaan olekaan tuorehedelmiä, annan hedelmät purkista.
Meillä siis mennään aika käsikädessä sulassa sovussa vauvanruokien kanssa. No big deal. Kunhan suurimman osan lapset saa omatekemää monipuolista ruokaa, en näe ongelmana välillä hyödyntää apukeinoja, joilla voi pikkulapsiarkea välillä helpottaa. Uhmaikäisen raivottua kolmetuntia putkeen siitä, että hän ei halua pukea ulos, mutta kuitenkin haluaa ulos, ei välttämättä jaksa pystyttää sosetehdasta. Kaikki tämän kokeneet tietävät mistä puhun.
Tässä muutamia viimepäivien annoksia:
Spagettia ja jauhelihakastiketta
Porkkana-bataatti-kanavuoka
Mansikka-banaani fruitie
Peruna-sipuli-lohivuoka
Lisäksi menussa on ollut mm. Kesäkurpitsa-avokado-parsakaali-pulled pork, couscouskana, siskonmakkarakeitto ja tuoreet hedelmät sillaisenaan tai puuroon sekoitettuna.
Olisiko teillä jakaa soseideoita? Entä miten te suhtaudutte kotiruoka vs. valmisruoka -keskusteluun?
Blogisi on hauskasti kirjoitettu ja todella elämänmakuinen, kiitos :)
VastaaPoistaKiitos paljon palautteesta! Toivottavasti viihdyt lukijana jatkossakin! :)
Poista